2020. aug. 14. péntekMarcell
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Politikai lefejezéssel vádolnak az Evenimentul Zilei lemondott szerkesztői

2005. január 06. 10:48, utolsó frissítés: 10:48

"Politikai lefejezéssel" vádolja a svájci Ringier céget az Evenimentul Zilei napilap szerkesztõgárdája, amelynek harmincöt tagú derékhada mondott fel tiltakozásul a tulajdonos "önkényes" lépései ellen.

A vezető román politikai napilappá nőtt újság harmincöt vezető szerkesztője és tényfeltáró riportere szerdán testületileg benyújtott lemondásával tiltakozott a főszerkesztő elmozdítása, a lap bulvárosítása ellen. A fellázadt újságírók a PSD hatására végrehajtott politikai megtorlásnak minősítették azt a tényt, hogy hónapokkal ezelőtt a svájci laptulajdonos, a Ringier cég leváltotta a lapalapító és volt tulajdonos főszerkesztőt, majd minden szakmai indoklás nélkül menesztette annak utódát is.

A felháborodott újságírók szerint a Ringier politikailag sterilizált, semmitmondó bulvártermékké akarja silányítani az Evenimentul Zileit, amely az utóbbi években harcos, erősen kritikus hangvételével magára haragította a volt kormánypártot.

Adrian Nastase kormánya és maga a volt miniszterelnök is éveken keresztül az állami hirdetések megvonásával büntette a lapot, majd - mint a román sajtó megírta - Ion Tiriac egykori teniszcsillag, dúsgazdag bankár közreműködésével politikai és gazdasági nyomást gyakorolt a Ringier cégre. A szociáldemokrata hatalom így akarta elhallgattatni a kormányellenes hangvételű lapot, lefejezve az egész szerkesztőséget.

A szerkesztőségből most kiváló újságírók azt tervezik, hogy a francia Le Monde-hoz hasonló szakmai irányultságú napilapot hoznak létre. Ennek érdekében civil szervezetek segítségével alapítványt készülnek életre hívni, hogy biztosítsák az Evenimentul Zileihez hasonló hangvételű, mindenfajta politikai és gazdasági nyomástól mentes sajtótermék kiadását. (nol-mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS