2021. július 23. péntekLenke
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Az MVSZ ismét megtámadta a népszavazást

2005. január 06. 14:29, utolsó frissítés: 14:29

A Magyarok Világszövetsége (MVSZ) megtámadta az Országos Választási Bizottság kedden hozott határozatát, melyben a testület - megismételve korábbi döntését - a kettős állampolgárság ügyében december 5-re kiírt népszavazást eredménytelennek nyilvánította. Az MVSZ kampányfőnöke szerdán délután keresetet nyújtott be az OVB-n keresztül a Legfelsőbb Bírósághoz.


Patrubány Miklós, a népszavazást kezdeményező MVSZ elnöke az MTI-nek adott nyilatkozatában közölte: döntését azt követően hozta meg, hogy konzultált a világszövetség elnökségi tagjainak többségével. A 26 tagú testület 16 tagjával tudott telefonon beszélni, ők egyhangúan amellett álltak ki, hogy ismét támadja meg az OVB határozatát.

"Az álláspont egyhangú igen volt.Semmilyen politikai támadásnak vagy nyomásnak nem engedhetünk, egy beadványt nyújtunk be az OVB-n keresztül a Legfelsőbb Bírósághoz" - mondta. Már rég nem a népszavazásra feltett kérdés eredményét vizsgáljuk, hanem azt, hogy van-e esélye Magyarországon bármiféle demokratikus választásnak vagy népszavazásnak addig, ameddig ez a használhatatlan választási törvény hatályban van - tette hozzá.

Közölte, céljuk az, hogy elérjék a jogszabály megváltoztatását. Lehetetlen helyzetnek nevezte, hogy a jogorvoslatot követően ugyanazok a választási szervek (szavazatszámláló bizottságok) ellenőrzik saját korábbi munkájukat. A bíróságnak a jogszabály értelmében 24 órája van a kereset elbírálására. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS