2020. szeptember 23. szerdaTekla
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Basescu megváltoztatná a házszabályt, hogy lemondathassa Vacaroiut

2005. január 07. 10:02, utolsó frissítés: 10:02

Traian Basescu megerősítette korábbi kijelentését, amely szerint a Humanista Párt szavazataival parlamenti elnöki tisztséghez juttatott Adrian Nastasét és Nicolae Vacaroiut le lehet váltani. A képviselőházban egyszerű a helyzet, hiszen a honatyák egyharmadának kérésére újratárgyalható Adrian Nastase kinevezése.

A szenátus házszabálya szerint azonban a szenátus elnöke csak akkor mondatható le, ha az őt delegáló parlamenti csoport (Nicolae Vacaroiu esetében a PSD) kéri azt. Mivel ezt mindenki elképzelhetetlennek tartja, Traian Basescu azt javasolja, hogy változtassák meg a házszabályt – ehhez ugyanis a szenátorok egyszerű többsége is elegendő lenne.

A Humanista Párt elnöke, Dan Voiculescu, a BBC román nyelvű műsorában bejelentette, hogy vissza fogja hívni a párt három miniszterét a kabinetből, de a parlamentben támogatni fogja a kormánykoalíciót az ország politikai stabilitása érdekében. Ugyanakkor hangsúlyozta: nem hajlandók megváltoztatni a házelnökökre leadott szavazataikat – enélkül viszont nem érhető el az egyszerű többség sem. (realitatea tv)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS