2020. aug. 12. szerdaKlára
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Mini-MÁÉRT: megalakult a Határon Túli Magyar Szervezetek Fóruma

2005. január 07. 10:47, utolsó frissítés: 10:47

Az anyaországon kívül tevékenykedő magyar politikai szervezeteket tömörítő fórum megalakításáról döntöttek csütörtökön szabadkai tanácskozásukon a Magyar Állandó Értekezlet (MÁÉRT) határon túli tagszervezeteinek vezetői. A szabadkai mini-MÁÉRT résztvevői késő éjszakába nyúló, zárt ajtók mögött tartott tanácskozásukon konszenzussal hoztak döntést a Határon Túli Magyar Szervezetek Fóruma (HTMSZF) nevű szervezet megalapításáról, amely a szabadkai értekezletre meghívott szervezetekből jön létre.

A HTMSZF évente kétszer fog ülésezni, a Kárpát-medencei magyar politikai szervezetek képviselői szavazati joggal fognak rendelkezni benne, az anyaországgal nem határos nyugat-európai, illetve tengeren túli magyar szervezetek képviselői megfigyelői státust kapnak.

A szervezet összejövetelein az anyaországon kívül élő magyar közösségek, illetve a magyar nemzet egészének közös ügyeit, a létfontosságú nemzetstratégiai kérdéseket fogják megvitatni. Kasza József, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke az MTI-nek korábban úgy nyilatkozott, hogy a szóban forgó szervezet nem konkurenciája lesz a MÁÉRT-nek, és nem is helyettesítheti a MÁÉRT-et, s azt a célt szolgálja, hogy a határon túli magyarok "saját sorskérdéseikről magyarországi gyámkodás nélkül foglaljanak állást".

Az MTI úgy tudja, hogy a találkozó résztvevői között ugyancsak konszenzus alakult ki a szabadkai fórum zárónyilatkozatáról, amelyet azonban csak ma, a kétnapos tanácskozás végén hoznak nyilvánosságra. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS