2020. szeptember 30. szerdaJeromos
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Újravizsgálják a Bechtel-szerződést

2005. január 10. 09:38, utolsó frissítés: 09:38

Az észak-erdélyi autópálya megépítésére kötött szerződés újravizsgálását rendelte el az új közlekedési miniszter. Gheorghe Dobre elmondta, nem ismeri részletesen az amerikai Bechtellel kötött szerződést, de a minisztériumban működő ellenőrző testület részletesen megvizsgálja majd a dokumentum technikai és pénzügyi oldalait. Az ellenőrzés az autópálya Erdélyen kívüli részére kötött másik szerződésre is kiterjed. Ennek a kivitelezője az olasz Vinci cég. Az ellenőrzés legalább egy-két hetet vesz igénybe.

Az Európai Unió politikusai korábban aggodalmukat fejezték ki amiatt, hogy az amerikai cég közbeszerzési eljárás nélkül kapta meg a megrendelést. Adrian Năstase volt miniszterelnök tavaly júniusban, a munkálatok megkezdése alkalmából rendezett avatóünnepségen kijelentette, hogy a Bechtellel kötött szerződés megfelelt a törvényes követelményeknek. Elmondta, hogy Románia legalább három évet veszített volna a munkálati időből, ha az építkezésre közbeszerzési pályázatot írt volna ki. Ennek ellenére utólag elismerte, hogy az amerikai céggel kötött szerződés tapasztalatai arra intik a román hatóságokat, hogy a jövőben az effajta megrendeléseket ne hirdessék meg közbeszerzési eljárás nélkül.

A 2,5 milliárd euró értékű, 415 kilométer hosszúságú pálya Észak-Erdélyen keresztül haladva Brassót Borssal köti majd össze. Ez a szakasz a Budapest–Bukarest autópálya része lesz. (reggeli újság/gondola)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS