2020. szeptember 23. szerdaTekla
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Háromszék: lemondott a PNL elnöke a magyar prefektus kinevezése miatt

2005. január 10. 10:00, utolsó frissítés: 10:00

A kormánykoalíció pártjainak megyei képviselői közül csak az RMDSZ-esek voltak jelen György Ervin beiktatásán. A többiek tiltakozásként távolmaradtak az új prefektus beiktatásáról azután, hogy a Nemzeti Liberális Párt megyei elnöke pénteken bejelentette lemondását, és hasonló lépéssel fenyegetőzött a Demokrata Párt megyei elnöke is. A román pártok képviselői kijelentették: tiltakozó megmozdulásokat szerveznek, ha a prefektus nem tartja be a törvény előírásait.

Az új kormánybiztos, György Ervin arról biztosította a megyei intézmények és önkormányzatok jelenlévő vezetőit, hogy a megye egész lakossága, románok és magyarok érdekében képviseli majd a kormány politikáját megyei szinten. Az RMDSZ-es kormánybiztost Markó Béla államminiszter, a kormányfő helyettese iktatta be hivatalába szombaton. Kovászna megyének 1990 után nem volt magyar prefektusa.

Markó Béla a Magyar Rádió kérdésére elmondta: sértőnek találja a koalíciós partnerek helyi szervezeteinek magatartását és kifejtette, egyáltalán az rendellenes, hogy a prefektusi tisztségek közül ennyi vita zajlott az elmúlt napokban. (rádió.hu)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS