2021. január 22. péntekVince, Artúr
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

A gyengélkedő energiaágazat az uniós csatlakozás legnagyobb akadálya

2005. január 10. 10:17, utolsó frissítés: 10:17

A gyengélkedő energiaágazat a legnagyobb akadálya annak, hogy Románia 2007-ben beléphessen az Európai Unióba. Adrian Videanu kormányfő-helyettes kijelentette: a csatlakozási tárgyalások legnehezebb része az energiafejezet volt. Románia ígéretet tett energiaágazata 2,5 milliárd eurós szanálására, kezdve az eladósodott cégek támogatásainak leépítésétől, a gáz- és áramdíjak felszabadításán át az energiaipari infrastruktúra korszerűsítéséig - részben privatizáció, részben modernizálás útján.


Videanu elmondta: a kormány áprilistól vagy májustól megkezdi az energiaárak felfelé igazítását, de ennek következményeit enyhítendő, támogatni kívánja az alacsony jövedelmű háztartások energiaszámláit. Videanu reményét fejezte ki, hogy az ország 2007-ben csatlakozni tud az unióhoz. Mint mondta: az uniós csatlakozás célja a kormányt erősen összetartó szál, amely a politikai viták ellenére közös politikai érdeket jelent.

Románia kizárólagos tárgyalásokat kezd a német E.ON és a cseh CEZ cégekkel két regionális áramszolgáltató eladásáról. Az E.ON az Electrica Moldova megszerzéséről, a CEZ az Electrica Oltenia megvásárlásáról folytat majd egyeztetést. Az állam 24,62%-os csomagott kíván eladni mindkét vállalatban, azzal a kikötéssel, hogy a vásárlónak tőkeemeléssel többségi tulajdonrészt kell szereznie. A állam idén már eladott többségi részesedést két másik áramszolgáltatóból az olasz Enel energiaipari cégnek, ezzel 51%- ra nőtt annak részesedése az Electrica Banat és az Electrica Dobrogea vállalatokban. (reuters/mti/hirado.hu)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS