2020. szeptember 30. szerdaJeromos
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az SZNT jogi segítséget nyújt autonómiaügyben önkormányzatoknak

2005. január 10. 12:39, utolsó frissítés: 15:51

A Székely Nemzeti Tanács Állandó Bizottsága (SZNT ÁB) továbbra is szorgalmazza a helyi népszavazások kiírását, annak ellenére, hogy az eddig hozott tanácsi határozatok mindenikét közigazgatási bíróságon támadta meg a prefektúra.

A helyzet azért is furcsa, mert épp Hargita megyében, ahol a legtöbb határozat született, az azokat közigazgatási bíróságon megtámadó prefektúrát magyar kormánymegbízott vezette — hangsúlyozta Csapó József. Pedig szerinte semmilyen törvénybe nem ütköznek a határozatok, hiszen nem az autonómiáról, hanem az autonómia iránti igény kifejezéséről mondanának jogkövetkezménnyel járó véleményt a polgárok. Az SZNT elnöke szerint ha az RMDSZ beváltja választási ígéreteit, akkor mindenképp támogatnia kell a népszavazások kiírását. Az SZNT jogi segítséget nyújt azoknak az önkormányzatoknak, amelyek erre igényt formálnak — erősítette meg az elnök.

Annak érdekében, hogy minél szélesebb körben megismertessék a népszavazási kezdeményezés fontosságát, az ÁB úgy döntött, hogy támogatja a Gyergyószéki Székely Tanács kezdeményezését, amely egy Székelyföldi autonómiahónap nevű fórumsorozat keretében valósul meg a szék minden településén. (háromszék)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS