2020. aug. 7. péntekIbolya
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Törvénytelen a Trianon-film vetítése?

2005. január 11. 10:02, utolsó frissítés: 10:02

Törvénytelennek minősítette hétfőn Koltay Gábor Trianon című dokumentumfilmjének romániai vetítéseit Mona Musca kulturális miniszter. A tárcavezető azzal indokolta ezt, hogy az említett alkotás nem szerepel a romániai filmjegyzékben. Egy tavalyi kormányrendelet értelmében csak olyan produkciókat lehet levetíteni a mozikban, amelyek rendelkeznek minősítő bizonyítvánnyal, érvelt a miniszter a kulturális minisztérium közleményében, amelyet hétfőn ismertetett a Rompres hírügynökség.

Mona Musca utasítására a román országos mozivállalat feljelentést tett az ügyben a belügyminisztériumnál, hogy vizsgálja ki, milyen körülmények között vetítették le Erdélyben a filmet.

A héten hat erdélyi városban mutatják be a magyar filmrendező Trianon című dokumentumfilmjét. A turnét az Erdélyi Magyar Ifjak (EMI) szervezete kezdeményezte. A közönség azt a változatot láthatja, amelyet Magyarországon csak az Uránia mozi tűzött műsorára. Az első négy városban hétfő estig lezajlottak a zsúfolt bemutatók, a szervezők szerint eddig háromezren nézték meg Koltay filmjét. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS