2020. szeptember 30. szerdaJeromos
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Greenpeace: Magyarország nem szólhat bele Verespatakba

2005. január 11. 10:25, utolsó frissítés: 10:25

Magyarország elveszítheti beleszólási jogát a verespataki aranybánya engedélyezésébe – állítja a Greenpeace nemzetközi környezetvédelmi szervezet. Mint közleményükben írják: értesüléseik szerint a Rosia Montana Gold Corporation decemberben benyújtott technikai megvalósítási tanulmányában olyan adatok szerepelnek, amelyek alapján Magyarország kizárható az engedélyezési folyamatból.

A dokumentum – amely a környezetvédelmi hatásvizsgálat első lépéseként készült – ugyanis azt sugallja, hogy a beruházásnak egyáltalán nem lennének nemzetközi hatásai. A tanulmánnyal kapcsolatban január 12-ig, azaz e hét szerdáig tehetnek észrevételt román és külföldi civil szervezetek és magányszemélyek – írja a Greenpeace. „Ha a magyar kormányzat nem tesz azonnali diplomáciai lépéseket, a tanulmányt a román hatóságok ebben a formájában fogadhatják el. Ez esetben elmarad a (nemzetközi egyezmények által is kötelezővé tett) nemzetközi hatásvizsgálat, mindazon ígéretek ellenére, melyeket Persányi Miklós miniszter kapott a közben már lemondott román kormány környezetvédelmi miniszterétől” – hangsúlyozzák, kiemelve: a tanulmányt néhány nappal azután nyújtották be, hogy a romániai választásokat megnyerte az addigi ellenzék, valamint azután, hogy a magyar kormány nem emelt kifogást az unió által Romániának adott átmeneti mentességek ellen. – Ez utóbbiak közül több éppen a Verespatakon is alkalmazandó ciános bányászati technológiák alkalmazását könnyíti meg – teszik hozzá. A Greenpeace arra szólítja fel a magyar kormányt és a környezetvédelmi tárca vezetőjét, hogy haladéktalanul kezdeményezzék nemzetközi hatásvizsgálat indítását a Verespatakra tervezett aranybánya ügyében.

A magyar szaktárca tegnapi közleménye szerint Persányi Miklós levélben tudatta frissen kinevezett román kollégájával, hogy Magyarország nem támogatja a Verespatakra tervezett külszíni aranybánya megnyitását. A környezetvédelmi miniszter egyben személyes találkozót kezdeményezett az aktuális ügyek megbeszélésére a román szaktárca vezetőjével – derül ki a KvVM közleményéből. Persányi levelében hangsúlyozta, hogy a projekt kiterjedése, nagyságrendje olyan jelentős, hogy nemcsak az ottani tájon ejtene súlyos sebet, hanem egy esetleges szivárgás vagy kiömlés nagy ciánkoncentrációjú szennyező anyagot juttatna a Tisza vízgyűjtő területére. Persányi Miklós hivatalos tájékoztatást kért a beruházás fejleményeiről is, hiszen a társaság nemrégiben benyújtott környezetvédelmi engedély-kérelméről is csupán a sajtóból tájékozódhattak a magyar szervek.

A közlemény megemlíti: 2005 elején tartja első ülését az az ad hoc szakbizottság, melynek felállításáról a magyar–román környezetvédelmi vegyes bizottság döntött. A szakbizottság a Tisza és a Maros vízgyűjtő területén – különös tekintettel a verespataki beruházásra – méri majd fel a lehetséges környezeti veszélyforrásokat. (mno)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS