2021. január 24. vasárnapTimót
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Basescu nem nyilvánít véleményt Verespatakról

2005. január 11. 15:01, utolsó frissítés: 15:01

Tartózkodni fog a véleménynyilvánítástól a Verespatakra tervezett óriáskülszíni-fejtést illetően az államfő. Traian Basescu azt mondta, tavaly, amikor az Erdélyi Érchegységben járt, és meglátogatta a jelenleg működő verespataki állami bányát, úgy tűnt, hogy jó megoldás lenne a térség számára a kanadai-román vegyesvállalat elképzelése.


Akkori nyilatkozatára azonban rögtön reagáltak a civil szervezetek, de a nemzetközi intézmények is. Ez utóbbiak közül az államfő név szerint a Világbankot és a Nemzetközi Valutaalapot említette. A két intézmény felvilágosította, hogy tanulmányt készítenek a beruházás tervéről, és jó volna, ha Románia nem alakítana ki végleges álláspontot, míg nem ismeri ezeknek a tanulmányoknak az eredményét. Traian Basescu kijelentette: a környezetvédelmi miniszterasszonynak elemeznie kell az említett felméréseket, és ezek tükrében javaslatot kell tennie Verespatak ügyében. Az államfő azt mondta, megbízik a tárcavezetőben, hiszen jól ismeri, sokáig együtt dolgoztak. Traian Basescu nem tett említést arról, hogy a nemzetközi pénzintézetek Verespatakkal kapcsolatos tanulmányai mikor készülnek el.

2002 őszén egyébként a Világbank beruházási részlege közölte: nem kíván részt venni a verespataki projektben, de folytatni fogja a beruházás szociális és környezetvédelmi vonatkozásaival kapcsolatos politikáját, amely továbbra is összhangban lesz a Világbank elveivel, az Európai Unió irányelveivel és a román jogrendszerrel. Tavaly tavasszal pedig a kanadai-román vegyes vállalat, amikor a sajtóban bejelentette, hogy 2007-ben elindítja a kitermelést, azt is megjegyezte, hogy olyan hatástanulmányt készít, amely megfelel az uniós irányelveknek, valamint a Világbank stratégiájának. A kanadai-román cég decemberben környezetvédelmi engedélyt kért a bukaresti szaktárcától. (mro)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS