2020. aug. 12. szerdaKlára
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A Trianon-vetítés szervezői tiltakoznak a feljelentés ellen

2005. január 11. 15:09, utolsó frissítés: 15:09

Az Erdélyi Magyar Ifjak (EMI) vezetősége megdöbbenéssel értesült Mona Muscă művelődési miniszter asszony a Trianon-filmbemutató turné kapcsán tett feljelentéséről. Az EMI szerint a vizsgálat tárgyát képező indíték (az alkotást nem vették fel a romániai filmjegyzékbe, az ország filmszínházaiban pedig kizárólag minősítő bizonyítvány alapján lehet filmet vetíteni) nem helytálló, mivel a Trianon-t egyetlen helyszínen sem moziban vetítik/vetítették a szervezők, hanem egy kulturális rendezvény keretén belül.

A szervezet megjegyzi: bár az országnak új vezetése van, úgy tűnik, semmi sem módosult tavaly óta, amikor is a Wass Albert felolvasó-maraton miatt jelentették fel a marosvásárhelyi és kolozsvári EMI-s szervezőcsapatot. A romániai politikai elit még mindig nem eléggé érett az erdélyi magyarság történelmének elfogadásához – írják a filmvetítés szervezői, akik felkérik az RMDSZ-t, foglaljon állást az ügyben, és járjon közbe az illetékes szerveknél az eljárás mielőbbi megszüntetése érdekében.

A feljelentés nem ért célt, nem félemlített meg minket, annak ellenére sem, hogy csíkszeredai filmvetítést követően a rendőrség nyomozást indított – zárja az EMI elnöksége a nyilatkozatot.

Kolozsváron, a január 7-én tartott vetítésen elhangzott ígéretnek megfelelően, 2005. január 20-án, csütörtökön a Protestáns Teológiai Intézet dísztermében, du. 6 órától újra levetítik a Trianon-t. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS