2020. aug. 13. csütörtökIpoly
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Nyilvánosságra hozatja a Securitate dossziéit Basescu

2005. január 12. 10:44, utolsó frissítés: 10:44

A kommunista korszak titkosrendőrségi aktáinak nyilvánosságra hozatalát rendelte el Traian Basescu, szembenézve a kommunizmus bukása óta eltelt 15 év egyik legkényesebb kérdésével. Basescu decemberi hivatalba lépése óta adott első, hétfő esti tévéinterjújában ugyancsak kilátásba helyezett egy nyomozást az 1989-es forradalom idején megölt több mint ezer ember halálának ügyében.

1999-ben ugyan elfogadtak egy törvényt az ügynök-akták nyilvánosságra hozataláról, ám az előző kormány vonakodott annak eleget tenni, Adrian Nastase szerint ugyanis az akták publikálása ártalmas lett volna. Basescu elmondta: az iratokat teljeskörűen hozzáférhetővé teszik, kivéve, ha ez nemzetbiztonsági érdekeket sértene. Arra nem tért ki, mikor tekinthet be a dokumentumokba a nagyközönség.

Sokan úgy gondolják, hogy a mintegy 125 millió akta felfedheti a román politika kulcsfiguráinak múltját, akiknek a kommunizmus alatt kivételezett pozíciója volt. Volt Securitate-ügynököknek sokak szerint még most is befolyása van a politikára, az üzleti életre és a médiára. Basescu elnökként a nemzetbiztonságért, azon belül a titkosrendőrségért is felel. Mint mondta, a román titkosszolgálat élére olyan fiatal tisztet akar állítani, akit a kommunizmus bukása után képeztek ki. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS