2020. aug. 7. péntekIbolya
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Megkezdődött a korrupcióellenes harc

2005. január 12. 11:54, utolsó frissítés: 11:54

A korrupció és a szervezett bűnözés felszámolására szólította fel a rendvédelmi szerveket Traian Basescu államfő, és leváltásokat helyezett kilátásba a belügyminisztérium fontos tisztségviselői körében. Egyfelől a közigazgatás decentralizációjának fontosságát, másfelől a politikamentes bűnüldözés szükségességét hangsúlyozta a román államfő, aki a kormányfővel együtt részt vett a belügyminisztérium évértékelő értekezletén.

Traian Basescu elégedetlen a rendőrség tevékenységével. Szerinte számos ügyben szándékosan elakadt a nyomozás. Tariceanu kormányfő pedig azt kérte a rendőröktől, hogy ne ijedjenek meg a politikai nyomástól, tárják fel a nagy korrupciós ügyeket, és számolják fel a maffiaszerű csoportokat.

A választási kampányban ígért tiszta kezek politikájának elkezdésére utal az a tény is, hogy az ügyészség vizsgálatot indított két kőolajfinomító cég – köztük a RAFO - 500 millió dolláros adótartozása ügyében. Egyelőre 19 személyt gyanúsítanak, köztük a kiszivárogtatott hírek szerint két dúsgazdag üzletembert is, akik az előző kormánypárttal jó viszonyt ápoltak. A moldvai kőolajfinomítókat néhány éve magánosították, úgyhogy előzőleg az állam eltörölte tartozásukat. Tulajdonosaik később továbbadták egy Nagy-Britanniában bejegyzett cégnek, amely mögött szintén ők állnak. A kőolajfinomítók tetemes adósságot halmoztak fel, menedzsmentjük nem fizette be az adót, s a gyanú szerint 400 vállalat bevonásával hamisított üzemanyagot forgalmaztak.

A moldvai kőolajfinomítók tartozását a múlt év vége felé a Nastase-kabinet újból eltörölte, ezt a határozatát azonban az új kormány felfüggesztette. A vizsgálat elindult, a kőolajfinomító tulajdonosai politikai leszámolást emlegetnek. (mro)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS