2020. aug. 12. szerdaKlára
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Szekusdossziék: Basescu nem elrendelt, csak kritizált

2005. január 12. 15:50, utolsó frissítés: 16:41

Bár az MTI általunk is közölt híre azt állítja, Traian Basescu nem „rendelte el” a kommunista korszak titkosrendőrségi aktáinak nyilvánosságra hozatalát.

Az államelnök a Realitatea TV-n sugárzott interjúban csupán annyit mondott, hogy Horia Roman Patapievici-csel, a Volt Titkosszolgálatokat Átvilágító Országos Bizottság (CNSAS) tagjával, illetve Radu Timofte SRI-igazgatóval folytatott beszélgetése után arra a következtetésre jutott, hogy a CNSAS működését szabályozó (187/99-es) törvény kifogásolható. Basescu még elmondta: az archívumot a CNSAS-hoz kellene utalni, a dossziékhoz egy, az átvilágító-bizottságot képviselő személy, illetve egy SRI-tiszt férne hozzá.

„Ez egyelőre csak egy felvetés” – kommentálta Csendes László CNSAS-tag az államelnök kijelentését. Mint elmondta, Patapievici valóban folytatott ezirányú tárgyalásokat, de eddig konkrét elmozdulásról nem tud. Azonban a múlt kedden összeállt az a bizottság, mely a bírákat, illetve bíróságokon dolgozó személyeket fogja átvilágítani. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS