2020. aug. 4. keddDomonkos
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Megbírságolták a Trianon-szervezőket; Vásárhelyen elmaradt a vetítés

2005. január 13. 09:59, utolsó frissítés: 09:59

A Hargita megyei rendőrség a filmterjesztési jogszabályokra hivatkozva 50-50 millió lejre bírságolta az Erdélyi Magyar Ifjak csíkszeredai képviselőjét és az Udvarhelyi Fiatal Fórum (UFF) elnökét, akik Koltay Gábor alkotásának bemutatását szervezték a művelődési házban, illetve az egyik helyi filmklubban.

Kolozsvárott a megyei prefektus közleményben tudatta, hogy indokolt lenne az ügyészségi eljárás a protestáns teológiai intézetben levetített film miatt, másrészt politikai elegancia-hiánnyal vádolta azokat a helybéli RMDSZ-es tisztségviselőket, akik megnézték a filmet. A Kolozs megyei prefektus szerint ugyanis a film Nagy-Magyarország újraegyesítéséért harcol, és úgy vélte, Romániában nem indokolt levetítetni egy ilyen kényes témát feldolgozó alkotást.

Marosvásárhelyen, bár a prefektus úgy vélekedett, hogy magánintézményben nem tiltható meg a Trianon vetítése, a filmbemutató mégis elmaradt. Este a református diakóniai központban nem volt elég hely a tömeg befogadására, a mintegy 800 érdeklődő átvonult a Vártemplomba, de ott – állítólag áramszünet miatt – végül is nem volt vetítés, Koltay Gábor és Raffay Ernő beszélt az egybegyűltekhez, majd az egybegyúltek elénekelték .

Frunda György RMDSZ-es szenátor-ügyvéd a Trianon bemutatását övező eseményeket így kommentálta a Magyar Rádiónak: a vetítéseket kifogásolóknak nincs igazuk, hiszen a történelmet mindenkinek meg kellene ismernie. Mozikban is be kellene mutatni a Trianont, hogy a románok is megértsék: ami nekik ünnep, a magyaroknak történelmi fájdalom. Romániában a mai napig úgy állítják be a történelmi eseményt, mint a románság akaratát, nem mint diktátumot.

Ami pedig a filmforgatási jogszabályokra való hivatkozást illeti, Frunda György szerint a szervezőknek valóban engedélyt kellett volna kérniük abban az esetben, ha tudták, hogy közintézményekben is vetíteni fogják a filmet. Erre jogszabály van, bár igaz, hogy amikor ezt elfogadták, a képviselők a szexfilmek nyilvános vetítését akarták korlátozni. Magánintézmények esetében viszont a tulajdonos dönti el, hogy milyen filmet vetít - szögezte le Frunda György, megemlítve, hogy nem merülhet fel jogi kifogás, ha például egyházi, közösségi épületekben mutatják be a Trianont. (mro)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS