2020. aug. 11. keddTiborc, Zsuzsanna
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Magyar-román csúcs: Verespatakról és az autonómiáról tárgyalnak

2005. január 17. 09:57, utolsó frissítés: 09:57

Gyurcsány Ferenc meghívására ma Budapestre látogat Calin Popescu Tariceanu miniszterelnök. A román küldöttségnek Markó Béla miniszterelnök-helyettes, Mihai Razvan Ungureanu külügyminiszter és Sulfina Barbu környezetvédelmi miniszter is tagja. A román miniszterelnök a délután folyamán találkozik Szili Katlinnal, az Országgyűlés elnökével, Mádl Ferenc államfővel, és Orbán Viktorral, a Fidesz elnökével is.

Fontos témának ígérkezik a kétoldalú tárgyalásokon a verespataki aranybánya ügye, valamint az autonómia kérdése. Bár Oana Marinescu kormányszóvivő közölte: a tárgyalásokon nem kerül szó az autonómiáról, a Népszabadság úgy tudja, Gyurcsány kiemeli majd: Budapest az RMDSZ elképzeléseit támogatja a kisebbségpolitikában, "annál se többet, se kevesebbet" nem akar – beleértve a kulturális autonómiát is.

A Magyar Hírlap értesülései szerint a két miniszterelnök rendszeres munkatalálkozókat tartana a jövőben, bevonva a tárgyalásokba az éppen napirenden lévő ügyekért felelős szakminisztereket. E megbeszéléseken (a modell egyébként a német–francia gyakorlat) lehetőség szerint azonnal döntenének is a felmerült kérdésekben. (mro, népszabadság, magyar hírlap)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS