2021. január 20. szerdaFábián, Sebestyén
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Kihallgatták Kolozsváron a Trianon-vetítések szervezőit

2005. január 19. 10:45, utolsó frissítés: 10:45

Kihallgatták, és nyilatkozattételre kötelezték a rendőrök kedden Kolozsváron a Trianon című dokumentumfilm erdélyi bemutatóinak három szervezőjét. Az MTI érdeklődésére Soós Sándor, a film körútját szervező Erdélyi Magyar Ifjak (EMI) elnöke elmondta: a Koltay Gábor által rendezett produkció bemutatása ügyében kedden a kincses városban, az első vetítés helyszínéül szolgáló Protestáns Teológiai Intézetben megjelentek a kolozsvári rendőrség munkatársai. Írásbeli nyilatkozatot kértek az EMI két vezetőjétől és az intézet rektorától. A Mediafax szerint rendőrségi kihallgatásról volt szó.


Az EMI elnöke az MTI-nek elmondta: a rendőrök az ügyészség utasítására keresték meg őket, hogy megállapítsák, kik voltak a körút szervezői, s hogy a film vetítésével megszegték-e a 2002-ben elfogadott, a háborús bűnösök kultuszának ápolását tiltó sürgősségi kormányrendeletet. Korábban Kolozs megye prefektusa erre a rendeletre hivatkozva kérte az ügyészséget, indítson hivatalból eljárást a szervezők ellen.

Soós Sándor emlékeztetett: tavaly Raffay Ernő történész Vekov Károly egykori parlamenti képviselő vendégeként tartózkodott Kolozsváron. Megkérdezte a politikust, hogy nem ismer-e olyanokat, akik megszerveznék Koltay filmjének erdélyi körútját. Vekov így kereste meg Soós Sándort, aki elvállalta a feladatot. Még tavaly decemberben meg akarták szervezni a vetítéssorozatot, ez azonban a rendező, majd Raffay elfoglaltsága miatt tolódott erre az évre.
Mona Musca kulturális miniszter a Mediafax hírügynökségnek kedden eljuttatott közleményben közölte: a film vetítését követő nyilatkozatában - amelyben törvénytelennek minősítette a film vetítését - nem az alkotás tartalmát kifogásolta. Annyit akart elérni csupán, hogy a mozitörvény előírásait tartsák tiszteletben. "Szó sincs cenzúráról, hiszen a film tartalmát nem ismerik a szaktárcánál. Minden nyilvánosan bemutatott film esetében tiszteletben kell tartani a törvényeket" - áll a közleményben.

A szaktárca vezetője arra kérte a helyi hatóságokat, tartsák tiszteletben ők is a törvényeket, de ne éljenek vissza hatalmukkal. Szerinte ezt a vitát el lehetett volna kerülni, ha a filmvetítés szervezői nem a törvénytelen vetítés mellett döntenek, amivel fölöslegesen keltettek feszültséget. (nol)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS