2022. január 28. péntekKároly, Karola
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Egész napos magyar tévéadás – egyszerre kettő is?

2005. január 20. 15:25, utolsó frissítés: 15:25

Új lendületet adhat az erdélyi magyar televíziózásnak az, hogy az RMDSZ kormányra került – írja a Szabadság. Az új kabinet vállalta ugyanis, hogy költségvetési pénzforrásokból lehetővé teszi az egész napos erdélyi magyar televíziózást, ennek feltételeit az RMDSZ tisztségviselői szerint 2006-ig meg lehet valósítani. A szakmát jól ismerők állításai alapján azonban ez komoly anyagi ráfordítást és szakmai képzést igényel, hiszen a szerkesztőségeknek a mostani heti két-három órás adás is komoly erôfeszítést jelent.


A Szabadságnak nyilatkozó Nagy Zsolt távközlési miniszter szerint ezt a tervet lépcsőzetesen lehetne kivitelezni. Elsősorban a meglévő területi stúdiók adásidejét növelnék, utána pedig az adás sugárzását lehetővé tevő adókat kell feljavítani, hogy nagyobb területre szórhassanak. Az RTV bukaresti és kolozsvári szerkesztőségének kibővített adásideje kiegészülne a Marosvásárhelyen tervezett közszolgálati stúdió adásával. A szóban forgó szerkesztőségek felváltva kapcsolnának be, a magyar nyelvű adás egy csatornán így hosszabb ideig tarthatna.

A magyar kormány által tervezett erdélyi magyar televízió ügye nem került sutba. Nagy Zsolt elmondta a kolozsvári napilapnak: továbbra is számítanak a magyarországi forrásokra. Arra a kérdésre, hogy a két tévé nem versengene-e egymással, azt válaszolta, hogy éppen ellenkezőleg, a csatornák kiegészítenék egymást.

Az egész napos televíziózás megvalósítása Gáspárik Attila, az Országos Audiovizuális Tanács (CNA) alelnöke szerint rendkívül bonyolult, hiszen a hatalmas anyagi befektetés mellett a szerkesztők és a munkatársak nagyon komoly szakmai felkészültségére is szükség van. Nem érzi úgy, hogy a romániai magyar tévések jelenleg szakmailag fel lennének készülve erre a feladatra, mivel szerinte a szerkesztőségeknek a heti két-három órás műsorok elkészítése is komoly megterhelést jelent. (szabadság)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS