2020. szeptember 23. szerdaTekla
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Tönkreteszi a magyar-román kereskedelmi kapcsolatokat az EU időhúzása

2005. január 26. 11:48, utolsó frissítés: 11:48

Az Európai Parlament Külügyi Bizottságának három magyar tagja az uniós törvényhozás vezetőjéhez írt levelében sürgeti a tagjelölt Románia helyzetének rendezését, mert a mostani állapot a magyar vállalkozások számára anyagi veszteséget okoz - írja az euro.hu.

A magyar trió arra kéri Joseph Borrell EP-elnököt, hogy az Európai Parlament a lehető leghamarabb vegye napirendjére az EK-Románia társulási szerződés módosításának jóváhagyását. Az aláírók, Schöpflin György (Fidesz-MPSZ), Szent-Iványi István (SZDSZ) és Tabajdi Csaba (MSZP) megítélése szerint a jelenlegi helyzet komoly veszteségeket okoz az országban érdekeltségekkel rendelkező magyar exportőröknek.

Magyarország és Románia 2004. május 1. előtt a Közép-Európai Szabadkereskedelmi Egyezmény (CEFTA) keretében kedvezményes feltételekkel bonyolíthatta egymás közötti áruforgalmát. A magyar EU-tagság azonban szükségessé tette az egyezmény felmondását, a harmadik országok felé érvényes közös kereskedelempolitika átvétele miatt. E politika része többek között az EK és Románia között 2004. május 18-án megkötött társulási szerződés, amelyet Magyarország belépését követően úgy módosítottak, hogy az egyrészt Magyarországra is kiterjedjen, másrészt pedig tartalmazza a CEFTA előnyös elemeit. A baj az, hogy módosított szerződés hatályba lépéséhez szükséges EP-hozzájárulás még nem történt meg. Így a CEFTA kedvezményes rendszere már nem, a társulási megállapodás kedvezményes rendszere pedig még nem vonatkozik Magyarország és Románia kereskedelmi kapcsolataira, ami már a tavalyi exportban is 50 millió euróra rúgó veszteséget okozott.

A három magyar képviselő közbenjárására az Európai Parlament remélhetőleg már februári plenáris ülésén napirendjére tűzi a kérdést, és hozzájárulását még ugyanezen az ülésszakon meg is adja a dokumentum módosításához. (euro.hu/napi online)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS