2020. november 1. vasárnapMarianna
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Újságírókat hallgat le a SRI

2005. január 27. 14:13, utolsó frissítés: 14:13

Radu Timofte, a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) igazgatója kedden este elismerte, hogy bizonyos újságírók telefonjait lehallgatják nemzetbiztonsági megfontolásból. A titkosszolgálat igazgatója ezt a Realitatea TV egyik műsorában közölte arra a kérdésre válaszolva, hogy a SRI lehallgatja-e újságírók telefonbeszélgetéseit.

Radu Timofte elmondta, technikai szempontból a SRI irányítja az összes telefonlehallgatást, azokat is, amelyeket a biztonsági rendszer más intézményei végeznek. Hozzátette, ezek az intézmények ügyészségi határozat alapján végzik a lehallgatásokat.

Timofte közölte, hajlandó lehetővé tenni, hogy az újságírók képviselői megtekinthessék az intézmény lehallgatóközpontját. "A telefonok igen könnyen lehallgathatók" - mondta az igazgató.

Az igazgató a mai Adevarulban közölt interjúban megerősítette: figyelnek bizonyos újságírókat, akiket azzal gyanústanak, hogy külföldi kémszervezeteknek dolgoznak, államtitkokat szivárogtatnak ki, veszélyeztetik a nemzetbizonságot és az ország területi egységét, illetve terroristákkal állnak kapcsolatban. Timofte olyan külföldi állampolgérokról is beszámolt, akik valamilyen ürüggyel az országban tartózkodnak, miközben helyieket próbálnak beszervezni kémeknek. (adevarul/népújság)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS