2020. november 1. vasárnapMarianna
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Az újságíró-szervezetek elítélik a lehallgatásokat

2005. január 31. 11:38, utolsó frissítés: 11:38

Bírálta a bukaresti kormányt két "kémkedéssel" vádolt újságíró telefonbeszélgetéseinek lehallgatása miatt pénteken a Riporterek Határok Nélkül (RSF) nemzetközi újságíró-szervezet, és felszólította Romániát: tartsa tiszteletben az európai normákat és hagyjon fel a titkolózás idejétmúlt szokásával.

A SRI igazgatója, Radu Timofte egy szerdai interjúban elismerte: lehallgatták két közelebbről nem azonosított román újságíró telefonját, mert gyanúba kerültek, hogy külföldi titkosszolgálatokkal működnek együtt. Az RSF aggodalmát hangoztatta amiatt, hogy a titkosszolgálatok "váratlanul behatolnak az újságírók munkájába, semmibe véve a hírforrások titkosságát, miközben az országban sajtószabadság van".

A legjelentősebb bukaresti sajtóorgánumok vezetőit tömörítő román sajtóklub (CRP) és a külföldi tudósítók romániai egyesületének (FPAR) vezetősége már csütörtökön közös közleményben tiltakozott a két, külföldi médiának dolgozó újságíró telefonbeszélgetéseinek lehallgatása miatt, és követelték az SRI igazgatójától, hogy hozza nyilvánosságra a két tudósító nevét.

Calin Popescu Tariceanu román miniszterelnök csütörtökön elítélte és a sajtószabadság megsértésének nevezte az újságírók telefonbeszélgetéseinek lehallgatását. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS