2020. október 27. keddSzabina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Újságírókat és bírákat hallgatott le a korrupcióellenes ügyészség

2005. február 03. 13:15, utolsó frissítés: 14:20

Andreea Ciuca bíró megfigyelésének ürügyével 70 telefonszámról kért információkat a 2003. április 24-2004. május 25 közötti periódusra vonatkozóan a korrupcióellenes ügyészség (PNA) marosvásárhelyi osztálya. A telefonszámok közt újságírók, szerkesztőségek és ügyvédek számai is szerepelnek – jelentette be tegnap egy sajtótájékoztató keretében a megfigyelt bíró és több újságíró.

Az ügyészség azzal gyanúsította Ciucát, hogy behatolt a marosvásárhelyi fellebbviteli bíróság szerverére, ahonnan titkosított dokumentumokhoz jutott hozzá, és ezeket juttatta el a sajtónak. A PNA a RomTelecom, a Cosmorom, az Orange és a Zapp telefontársaságokat is felszólította, hogy adjanak ki információkat a 70 telefonszámra vonatkozóan. A megfigyelt telefonok közt volt az Evenimentul Zilei bukaresti szerkesztőségéé, a Romania Libera gyulafehérvári szerkesztőségéé, a Ziarul de Mures 25 Zapp-os telefonja, a Ziarul de Mures, a Ziarul de Sibiu és a Buna Ziua Ardeal újságok kiadójáé, illetve Ciuca ügyvédjéé, annak feleségéé és a fellebbviteli bíróság egyik bírójáé.

A sajtótájékoztatón résztvevők szerint 13 hónapig hallgatták le a telefonjaikat, noha a törvény legtöbb 30 napot engedélyez, amit legtöbb 3 hónappal lehet meghosszabbítani abban az esetben, ha nem kerül bizonyíték a lehallgatott fél törvénysértésére. Sőt, 2004. januárjától minden egyes beszélgetés lehallgatásához külön hatósági engedély szükséges, és amennyiben nem bizonyosodik be a lehallgatott törvénysértése, azzal közölni kell a lehallgatás tényét.

A PNA tegnap este kiadott közleménye szerint csak 46 telefonról kimenő és beérkező hívások listáját kérték ki a szolgáltatóktól, mert felmerült annak gyanúja, hogy ezekre a számokra kiszivárogtatják a fellebbviteli bíróság titkos dokumentumait, és egyetlen beszélgetést sem hallgattak le. (ziua)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS