2020. aug. 12. szerdaKlára
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

SZNT-ülés: Székelyföldi gazdasági kamara, tulajdonalap és bank kell

2005. február 14. 12:33, utolsó frissítés: 12:33

95 küldött jelent meg a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) szombati országos választmányi gyűlésén. 57 szavazattal levették vitáról az SZNT-nek az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanácsban való képviselete tárgyában tervezett határozat módosítását. Az 57 ellene szavazó véleménye szerint ez a két szervezet közötti viszony elhidegülését jelentette volna, a megszavazók szerint a dolgok szőnyeg alá söprését. Március 12-én az EMNT országos, marosvásárhelyi kongresszusán erről is vitatkoznak majd.

Csapó József elnöki beszámolója előtt kitüntették Gyergyóditró és Gyergyószentmiklós képviselő-testületét az autonómiáról tervezett népszavazás ügyében tanúsított következetes, bátor magatartásáért. A Marosvásárhelyen élő Csata Ernő mérnök benyújtotta a gazdasági autonómia tervezetét, amelyben székelyföldi gazdasági kamara, tulajdonalap és bank létrehozását szorgalmazza. A sepsiszentgyörgyi Ferencz Csaba, az SZNT alelnöke a szervezésben kívánatos változtatások módozatait ecsetelte, hogy az autonómia gondolata jobban bejuthasson a köztudatba. Szász Jenő a SZNT szövetséges-keresésének, Borsos Géza a taktika megválasztásának fontosságát emelte ki.

Tájékoztatók hangzottak el a széki tanácsok részéről, több felhívást, nyilatkozatot is megfogalmaztak Románia és Magyarország vezető politikusaihoz, kormányaihoz, illetve az RMDSZ-hez. (hargita népe)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS