2020. aug. 4. keddDomonkos
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

460 millió eurós ISPA-támogatások úthálózatra és környezetvédelemre

2005. február 14. 14:23, utolsó frissítés: 14:23

Nyolc ISPA-projekt dokumentumainak megérkezését várja a kormány. Az összesen 460 millió eurós támogatás nagyobb részét környezetvédelemi beruházásokra, továbbá az úthálózat korszerűsítésére folyósítja az Európai Unió. A majdani kohéziós alapok elődjének számító ISPA-programokat az Európai Bizottság 2004 végén hagyta jóvá.

150 millió eurót fordítanak Déva és Orastie városok terelőútjának megépítésére. Öt vízgazdálkodási projekt célja az ivóvíz minőségének javítása, valamint a környezetszennyezés csökkentése a szennyvíz kezelése révén. Az érintett települések: Beszterce; Botosani; Ramnicu Valcea; Nagybánya és Drobeta Turnu Severin.

Meghaladja a 108 millió eurót annak a projektnek az értéke, amelynek során víztisztító állomást építenek Bukarestben. A főváros az ország legnagyobb szennyvíztermelőjének számít, szennyvize egy folyóba ömlik. A jelenlegi támogatás csupán a beruházás első szakaszára elegendő, a munkálatok befejezéséhez a kohéziós alapokból remélnek további támogatást. Galacon az uniós normáknak megfelelő korszerű hulladéktárolót alakítanak ki.

Az Európai Bizottság Romániába érkezett küldöttsége támogatja az ország intézményeit a versenytárgyalások megszervezésében, a szerződések előkészítésében, a projektek folyamatos ellenőrzésében. Az ISPA-program keretében támogatott nagy projektek segítenek a szállítással és a környezetvédelemmel kapcsolatos fejezetek lezárásakor vállalt kötelezettségek teljesítésében. (euro.hu)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS