2020. aug. 4. keddDomonkos
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az RMDSZ nem támogatja az SZNT autonómiatervezetét, sajátot készít

2005. február 15. 10:27, utolsó frissítés: 12:30

Nem támogatja a Székely Nemzeti Tanács autonómiastatútumának újbóli parlamenti előterjesztését az RMDSZ, hanem elkészíti saját törvénytervezetét, és azt terjeszti elő — nyilatkozta Márton Árpád, az RMDSZ képviselőházi frakciójának vezetője.

"Miért kellene nekünk egy más szervezet tervezetét támogatnunk, főként egy olyan javaslatot, amelyet már egyszer visszautasított a román parlament? Az SZNT autonómiastatútumának számtalan hibája van, ezekre felhívtuk a figyelmet, és több esetben a kezdeményezők is elismerték, hogy igazunk van, de nem javították ki a kérdéses részeket. Az RMDSZ egy saját autonómia-törvénytervezetet készít, és azt terjeszti majd a parlament elé" – fejtette ki Márton Árpád a Háromszéknek.

Elmondta, hogy az RMDSZ munkacsoportja egy-két héten belül elkészül a nemzeti kisebbségi törvény tervezetével, ez megteremtheti a jogalapot az önálló kulturális, a személyi elvű és a területi autonómia eléréséhez. "Az SZNT autonómiastatútuma nem alkotmányellenes, ám alkotmánymódosításra van szükség, hogy életbe ültessék. Ezt a készítők is elismerték. A kisebbségi törvény áthidaló megoldás lehet ebben az ügyben" – nyilatkozta a képviselő, aki elmondta, a kisebbségi törvény elkészülte után konzultálnak nemzetközi szakértőkkel, a kisebbségek képviselőivel, a kormány tagjaival, konferenciasorozatot terveznek, hogy a politikusokkal és a civil társadalommal egyaránt megismertessék a jogszabályt. (háromszék)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS