2020. aug. 7. péntekIbolya
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Magyar tankönyvek nélkül maradhatnak a diákok

2005. február 15. 14:33, utolsó frissítés: 14:33

Kizárólag román nyelvű tankönyvekkel lehetett pályázni a magyar diákok tankönyveire kiírt közbeszerzési pályázaton. A Krónika értesülései szerint így elképzelhető, hogy jövőre néhány tantárgyból tankönyv nélkül maradhatnak a tizedik osztályos magyar diákok.

A lap értesülései szerint a pályázat a matematika, az informatika és a fizika tankönyveket érinti. Sikerült elérnünk, hogy a harmadik osztályosok esetében magyar kéziratokkal is lehessen pályázni, de a tizedikes könyvek kiadására továbbra is román nyelvű kéziratokat kell benyújtani – mondta el a lapnak Kötő József nemrégiben kinevezett oktatási államtitkár.

Szikszai Ildikó, a magyar nyelvű tankönyveket kiadó Ábel Kiadó igazgatónője szerint a kizárólag román nyelvű kéziratok elfogadása a tavalyihoz hasonló helyzetet teremthet, amikor az iskolások hónapokkal az iskolakezdés után jutottak csak könyvekhez. Az igazgatónő szerint a fordítások sem lesznek szakszerűek a késedelem miatt.

Kötő szerint fordítások révén ugyan, de biztosítani tudják majd a szükséges könyveket. Miután megvannak a nyertes kiadók, júniusig vagy júliusig le lehet az anyagot fordítani, a könyvek pedig egy hónap alatt elkészülhetnek, vélekedett. Tájékoztatása szerint intézkedéseket hoztak a színvonalas fordítások érdekében, ezek szerint a könyvet csak akkor nyomtathatják ki, ha az megkapta a kisebbségi igazgatóság engedélyét.

Nem tudom mivel magyarázni, hogy harmadikos könyvek esetében lehet, tizedikes könyvek esetében pedig nem lehet magyar nyelvű kéziratokkal pályázni – mondta ugyanakkor Kötő. A romániai magyar pedagógusszövetség (RMPSZ) tavaly levélben kérte a minisztériumot a magyar kéziratok elfogadására, ugyanakkor felhívták a figyelmet a rossz fordításban megjelent könyvekre. A szaktárca válaszában igazat adott a szövetségnek, ígéretük szerint figyelembe veszik érveiket, ellenben a kiadott könyveket nem vonhatják vissza, hiszen rengeteg pénzt emésztettek fel. (mti/krónika)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS