2020. aug. 5. szerdaKrisztina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Idén megszűnhet a kötelező katonaság

2005. február 16. 10:36, utolsó frissítés: 15:10

Még az idén megszűnhet a kötelező sorkatonai szolgálat, tekintettel az ország NATO-kötelezettségeire, jelentette be kedden Calin Popescu Tariceanu miniszterelnök. A tavaly hatalomra került Tariceanu-kormány programjában azt ígérte, hogy 2007-re eltörlik a jelenleg 9 hónapig tartó kötelező sorkatonai szolgálatot, és áttérnek a professzionális hadseregre. A 2003-ban elfogadott alkotmánymódosítás egyik cikkelye előírja a sorozás megszüntetését.

Románia tavaly márciusban lett tagja a NATO-nak – a védelmi szövetség arra kérte Bukarestet, hogy csökkentse hadserege akkor közel kétszázezres létszámát. A kormány tervei szerint idén a hadsereg létszámát 112 ezer katonára és 28 ezer civil alkalmazottra szűkítenék.

A honvédelmi minisztérium sajtóirodája szerint Teodor Atanasiu miniszter kifejtette, hogy a tárca szakemberei párhuzamosan dolgoznak a haderő személyzetének motiválásáról szóló törvényeken. A törvénycsomagot 2005 végén a parlament elé terjesztik, a törvényhozás 2006-ban elfogadhatja a jogszabályokat - mondta Teodor Atanasiu. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS