2020. aug. 4. keddDomonkos
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kormányprotokollum: a döntések a helyi szervezeteknek kötelező érvényűek

2005. február 17. 10:20, utolsó frissítés: 10:20

A PNL–PD, az RMDSZ és a PUR vezetői tegnap aláírták a kormánykoalíció működését szabályozó megállapodást. A dokumentum végleges változatát négy példányban írta alá Cãlin Popescu Tãriceanu, a PNL elnöke, Emil Boc, a PD megbízott elnöke, Markó Béla, az RMDSZ vezetője, valamint Dan Voiculescu, a PUR elnöke.

A protokollum aláírása után Cãlin Popescu Tãriceanu kijelentette, a dokumentum „megpecsételi a négypárti politikai megállapodását, amelynek alapján létrejött a jelenlegi parlamenti többség". „A négy párt képviselői a parlamentben támogatják a kormány tevékenységét, amely felvállalt egy politikai programot. Ugyanakkor biztosítják a Románia uniós csatlakozási folyamatának folytatásához szükséges politikai stabilitást" – mondta Tãriceanu. A miniszterelnök hozzáfűzte, a protokollum a D. A. Szövetség működésében már bevált szabályokat is tartalmaz. A dokumentumban szereplő előírások általános jellegűek, a sajátos esetekről, mint például a szavazás a parlamenti házelnökök leváltása kapcsán, vagy a megyei tanácsi többségek, parlamenti vagy helyi szinten születik döntés.

Markó Béla elmondta, az RMDSZ vállalta a kormánykoalícióban rá háruló szerepet. „Egy kormányprogram megvalósításához eszközökre van szükség, ez a protokollum pedig a stabilitást biztosító eszköz, mivel a négy pártnak különböző szempontjaik vannak, a dokumentum pedig összehangolja lépéseinket, hogy megtaláljuk a legjobb megoldásokat" – közölte Markó. Dan Voiculescu kifejtette, pártja a nemzeti érdeket saját érdekei elé helyezte. „A protokollum a normalitás jele, reméljük, hogy Románia is a normalitás állapotába kerül" – mondta.

A protokollum szerint a kormánykoalíciónak országos és helyi szinten, a kormányban és a parlament két házában lesznek vezető struktúrái. A dokumentum a kormányfő leváltásával kapcsolatos előírásokat is tartalmaz. A jelenlegi kormányzati ciklus idejére érvényes megállapodás előírja, hogy a koalíció döntései a négy párt összes szervezete számára kötelező érvényűek. A koalíción belüli viták a döntések megszületéséig bizalmas jellegűek. (rmdsz tájékoztató/hargita népe)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS