2020. november 1. vasárnapMarianna
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Háromszék: csak az intézmények 45%-ának lesz RMDSZ-es vezetője

2005. február 17. 11:19, utolsó frissítés: 11:19

Az intézményvezetői helyek 55%-ára a román pártok nevesítenek igazgatót, az RMDSZ-nek be kell érnie a posztok 45%-ával – jelentették be tegnap a megyei koalíciós egyeztetések után. Az elmúlt hetek vitái során az RMDSZ vezetői több ízben hangsúlyozták, hogy választásokon elért eredmények szerint a megyei decentralizált intézmények 87%-ára tartanak igényt, a legutóbbi, múlt pénteki tárgyaláson a román pártok fele-fele arányt javasoltak, de kérték román megyei tanácsi alelnök és román sepsiszentgyörgyi alpolgármester kinevezését.

Tegnap a több mint kétórás megbeszélésen megegyeztek, hogy az alelnöki, illetve az alpolgármesteri tisztséget nem adja át az RMDSZ, de biztosítanak egy-egy igazgatói vagy osztályvezetői helyet a román pártok jelöltjének, hogy beleszólásuk lehessen a helyi és megyei önkormányzatok döntéseibe. Az alelnöki és alpolgármesteri tisztségek választott funkciók, ezeket nem adhattuk át, ezért próbáltunk másképp egyezkedni – fogalmazott a Háromszéknek Albert Álmos területi RMDSZ-elnök, aki elismerte, hogy a 87%-hoz képest sokkal kevesebb, amit elértek, ám véleménye szerint figyelembe kell venni, hogy magyar prefektusa van a megyének, és az eddigi 8 intézményvezető helyett mostantól 13-14 vezető tisztviselője lehet a szövetségnek.

Az RMDSZ ragaszkodik hozzá, hogy a jelenleg általa vezetett nyolc intézmény vezetőjéről továbbra is ő döntsön – szögezte le Albert Álmos, és kifejtette, holnap folytatják az egyeztetést, akkor osztják le, melyik párt hova nevezhet ki igazgatót. Meglátása szerint, ha okosan taktikáznak, 45%-nál kicsit többet is elérhetnek. A tervek szerint holnap kellene aláírniuk a megyei egyezményt is, ám egyelőre nem tudni, ki fogalmazza majd meg ennek szövegét. (háromszék)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS