2020. aug. 5. szerdaKrisztina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Basescu: területi autonómia kizárva

2005. február 17. 14:39, utolsó frissítés: 14:39

Kizártnak tartja az etnikai elvű autonómiát Traian Basescu, akit egy tévéinterjúban reagáltattak a Székely Nemzeti Tanács hét végén nyilvánosságra hozott üzenetére. Ez a dokumentum, a másik kettőhöz hasonlóan, amelyet a magyar és a román kormányfőnek címeztek, az őshonos székelység nevében arra kéri Traian Basescut, támogassa a Székelyföld autonóm közigazgatási régió törvény általi létrehozását.

A Székely Nemzeti Tanács felidézi az üzenetben, hogy a székelység hosszú évszázadokon át önállóan szervezte meg a közösség önigazgatását, és azt hangsúlyozza, hogy a teljes és tényleges egyenlőség jegyében ki akarja építeni azokat az intézményeket, amelyek lehetővé teszik a magyar nemzeti önazonosság megőrzését és a szülőföldön való megmaradást.

Traian Basescu a tévéinterjúban kijelentette: amíg ő lesz a köztársasági elnök, nem fogad el olyan javaslatokat, amelyek Románia nemzeti területén egy térségnek nagyobb autonómiát igényelnek, mint a többieknek. Amekkora autonómiája lesz Bukarestnek, Aradnak vagy akár egy falunak is, akkora autonómia lesz a Székelyföldön – hangoztatta az államfő, aki határozottan ragaszkodik ahhoz, hogy a kormány kidolgozza a helyi közigazgatás decentralizációjára vonatkozó jogszabályt. (mro)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS