2020. aug. 7. péntekIbolya
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Háromszéken bebizonyítják, hogy szükséges átszervezni a régiókat

2005. február 18. 11:11, utolsó frissítés: 11:11

Kovászna megye tanácsa gazdasági szimulációt készít, hogy bebizonyítsa, szükség van a jelenlegi fejlesztési régiók átszervezésére - olvasható a Krónikában. A szimulációra a tervek szerint Jonathan Scheelet, Calin Popescu Tariceanut és Markó Bélát is meghívják. A megye tavaly 90 millió euróval többet nyerhetett volna az európai uniós programokból, ha nem a korábban mesterségesen kialakított, úgynevezett hetes nagyrégióhoz tartozna - jelentette ki Demeter János, a megyei tanács elnöke.

Demeter szerint a regionális politika lényege: hagyni kell az erőseket, hogy járják a maguk útját, és segíteni a szegényeket, hogy felzárkózzanak. A jelenlegi romániai régiók nem ezt a célt szolgálják. Az elmaradott országrészeket összecsapták a fejlettekkel, így a régió gazdasági mutatói nem valósak - állítja Demeter.

A hetes nagyrégiónak Kovászna megye mellett Brassó és Szeben megye is tagja, ezek fejlettsége miatt a régió gazdasági mutatói jók, következésképp kevesebb támogatást kap a térség elmaradottabb része. A szorgalmazott önálló székelyföldi fejlesztési régió sokkal gazdagabb lehetne. A kérdés gazdasági, nem pedig etnikai vonatkozásairól kell elsősorban beszélni – mondja Demeter.

A tanácselnök kezdeményezi, hogy Sepsiszentgyörgyön szervezzenek konferenciát a régiók átszervezésének szükségességéről. Egy második találkozón már ki is lehetne dolgozni az átrajzolásról szóló törvénytervezetet, amelyet Demeter reményei szerint már a nyáron a parlament elé terjeszthetnek. Ebben az esetben 2007-ben Románia már a valós állapotokat és igényeket tükröző régiókkal fogadhatná az uniós pénzalapokat. (mti/krónika)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS