2021. március 7. vasárnapTamás
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Románia megelőzte Magyarországot külföldi tőkebefektetésben

2005. február 25. 11:16, utolsó frissítés: 12:09

A múlt évben Románia 4,1 milliárd euró közvetlen tőkebefektetést vonzott, míg Magyarországra mintegy 3,5 milliárd euró értékű működőtőke érkezett. A MOL és az OTP a legnagyobb magyar befektetők Romániában, a magyar tőke ezzel együtt is csak a 12. helyen áll a külföldi tőkebeáramlást összegző kimutatásokban. Románia legnagyobb tőkebefektetőjének jelenleg Hollandia számít, az országban befektetett tőke mintegy 18%-a innen származik. A főleg a fuvarozásban érdekelt hollandokat a görögök és a franciák (11,4%), a telekvásárlásban élen járó olaszok (7,8%), a németek és az osztrákok követik, utóbbiak szerepe az OMV-nek a Petrom kőolajtársaság felvásárlása révén jelentős.


Jelenleg 5010 magyar tőkeérdekeltségű céget tartanak nyilván Romániában, darabszámra – Hollandia, Görögország, Olaszország, Franciaország és Ausztria után – Magyarország a 7. legnagyobb befektető. Noha hivatalos adatok szerint a bejegyzett magyar cégek törzstőkéje 347,07 millió dollárra rúg, becslések szerint a ténylegesen befektetett össztőke értéke eléri a 740 millió dollárt: ebben a rangsorban Magyarország a 12. helyen áll. (Összehasonlításképp: Magyarországon 6010 romániai vállalkozást jegyeznek, 50-55 millió dolláros jegyzett tőkével).

Az ITD Hungary adatai szerint 2004-ben a legjelentősebb magyar új tőkebefektetés Romániában az OTP-Robank ügylet és a MOL akvizíciója, a romániai Shell-hálózat felvásárlása volt. Tavaly ugyanakkor összesen 674 új cég bejegyzésére került sor magyar tőkerészvétellel. A legnagyobb magyar tőkebefektetőnek ma is a MOL számít (mintegy 105 millió dolláros tőkeapporttal), őt követi az OTP Bank Rt. (66,1 millió dollár), a Zalakerámia Rt. (20 millió dollár), a Richter Gedeon Rt. (18 millió dollár) és a Dunapack Rt. (8,5 millió dollár). (napi gazdaság/index)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS