2020. szeptember 29. keddMihály
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Szakít a PD az Internacionáléval?

2005. február 25. 15:04, utolsó frissítés: 15:04

A Demokrata Párt nem vesz részt a Szocialista Internacionálé stockholmi ülésén. A demokraták vezetői úgy vélik, csupán formális lenne jelenlétük. A PD tisztázni szeretné először az internacionáléval, milyen jellegű volt ez utóbbinak az országos választások idején a PSD-nek nyújtott támogatása. Radu Berceanu alelnök szerint a PD stockholmi hiányzása azzal is magyarázható, hogy nem mutatkozott reális akarat arra, hogy a pártot megfelelő szinten képviseljék, ugyanis Adriean Videanu Brüsszelben tartózkodik, a párt többi markáns tagja pedig a parlamenti munkálatokban vesz részt.

"A helyhatósági választás előtt az európai szocialistákat tömörítő szervezet magas rangú küldöttei érkeztek Bukarestbe nyíltan támogatni a PSD-s jelöltet. Hozzánk el sem jöttek, még a kapcsolatfelvételt is kerülték. Később aztán kiderül, hogy a bukarestiek tisztábban látták a jövőt, mint az internácionálé. A dolog megismétlődött az országos választások idején is, így hát jó lenne először tisztázni a dolgokat" – mondta Berceanu. Hozzátette: elismeri, hogy a PD részéről is voltak e téren bizonyos balfogások, de reméli, hogy mindezek tisztázódnak majd. Rámutatott: döntés e téren csak a párt belső választásainak megtartása után várható.

Berceanu elismerte: közben tárgyalásokat kezdet – igaz, nem a legmagasabb szinten – az Európai Néppárttal (EPP) is, de csak a PD belső választásai után dönt az új vezetőség arról, melyik irányba mozduljon a párt. (szabadság/krónika)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS