2020. szeptember 29. keddMihály
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Nem adják vissza a vásárhelyi református kollégiumot

2005. február 25. 16:57, utolsó frissítés: 16:57

A marosvásárhelyi ítélőtábla határozata szerint a református kollégium, a Bolyai Líceum épülete nem kerülhet vissza a református egyházkerület tulajdonába. A múlt héten született döntés értelmében érvénytelenítik a restitúciós bizottság tavaly szeptemberi határozatát, és megalapozatlanként elutasítják az erdélyi református egyházkerület kérelmét.

A restitúciós bizottság döntése ellen Dorin Florea, Marosvásárhely polgármestere a helyi tanács nevében nyújtott be fellebbezést 2004. októberében. Dorin Florea a restitúciós bizottság határozata miatt a kormány ellen is pert indított, de ezt megalapozatlannak találta az ítélőtábla.

Marosán Tamás, az Erdélyi Református Egyházkerület jogtanácsosa kijelentette, hogy teljes mértékben megalapozatlannak és törvénytelennek tartja az ítélőtábla határozatát, amelyben számos csúsztatás is található. Helytelennek tartja, hogy alacsonyabb rendű jogszabályokra hivatkoznak a meghatározó, sarkalatos restitúciós törvénnyel szemben. A bírósági határozat hivatkozik a tanügyi törvény 166.cikkelyére, mely szerint büntetőjogi felelősség terheli azt, aki elidegenítené az iskolák javait.

Az erdélyi református egyházkerület az ítélethirdetésről nem tudott, így a fellebbezési határidő majdnem lejárt, amikor megkapták a bírósági határozatot. (emh)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS