2020. november 1. vasárnapMarianna
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Kifizeti a Duna tévé a vámot a SZA helyett a tudósítói felszerelésekért?

2005. március 08. 15:29, utolsó frissítés: 16:17

Nemhivatalos forrásból úgy tudja az Erdélyi Riport, hogy a Duna tévé kifizetné azt a 2,2 milliárd lejes vámtartozást, amit ha nem rendeznek, a tévét és az M2-t tudósító újságírók, stúdiók támogatásból kapott felszerelését el kéne árverezni. A Brassói Regionális Vámigazgatóság azt kifogásolja, hogy a magyar közszolgálati adók tudósítóhálózata civil alapon, adományként kapta meg a felszerelést, noha azzal profitot termel.

A 2001-es Illyés alapítványi támogatás lebonyolítását a Székelyudvarhelyért Alapítvány (SZA) bonyolította le, noha a gyergyószentmiklósi, csíkszeredai, sepsiszentgyörgyi, kézdivásárhelyi, brassói és bukaresti helyi stúdiók külön-külön pályáztak. A SZA révén kapott felszereléssel 30 szakember dolgozik.

A vámhatóság és a SZA közti perben az utóbbi vesztett, így ki kell fizetni a vámot és a 25 milliós büntetést. Ha nem, árverezésre kerül sor: a vámfelügyelet ki is jelölte, többnyire kamerákat és vágósorokat foglalna le, valamint néhány adatátviteli eszközt, melyeknek ma is jelentős az értéke.

A Szász Jenő elnökölte – stúdiót is működtető – szervezet közölte, már sürgették az ügyet a Duna tévénél. Szintén ezen a pályázaton nyert a kolozsvári Videopontes, de ez a stúdió már hamarabb kifizette az ő 600 millió lejes vámilletékét.

A lap továbbá úgy tudja, a felszerelés eleve túl sokba került az Illyés Alapítványnak: a piaci ár nem 86 millió forint volt, hanem "mintegy húszmillió forinttal kisebb". (erdélyi riport)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS