2020. szeptember 30. szerdaJeromos
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Ausztria a legnagyobb tőkebefektető hárommilliárd euróval

2005. március 09. 12:38, utolsó frissítés: 12:38

Romániában és Bulgáriában Ausztria áll a közvetlen külföldi befektetők ranglistájának az élén. Romániában 1990 óta már több mint hárommilliárd eurót fektettek be osztrák vállalatok, Bulgáriában pedig 2004 végéig elérték az 1,3 milliárd eurót – jelenti az osztrák gazdasági kamara (WKÖ) a Bécsben rendezett
"Investieren in Bulgarien und Rumänien" gazdasági fórum alkalmából.

A 16%-os egykulcsos társasági adó bevezetése óriási mértékben megnövelte Románia befektetési vonzerejét az osztrák vállalatok szemében. Folyamatosan halad előre az állami vállalatok privatizálása is, a 2004-es 7%-os gazdasági növekedés egyike volt a legnagyobbaknak Európában – emelték ki az osztrák szakemberek.

A Petrom olajtársaság megvásárlása az OMV által az osztrák vállalati szféra eddigi legnagyobb külföldi befektetése volt, és egyúttal román szempontból is a legnagyobb külföldi befektetésnek számít. Összesen 3500 osztrák vállalat rendelkezik romániai érdekeltséggel. Befektetéseik összértéke meghaladja a hárommilliárd eurót, ami az első helyet biztosítja Ausztriának a befektetői ranglistán. (mti/népújság)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS