2020. szeptember 29. keddMihály
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Háromezer óvás érkezett Verespatak-ügyben

2005. március 10. 13:11, utolsó frissítés: 13:11

A verespataki aranybányaterv ellen eddig mintegy háromezer óvás érkezett, ezek egy részét magyar zöldszervezetek küldték a román környezetvédelmi minisztériumhoz, írja a Népszabadság. Az Erdélyi Riport beszámolója szerint a tervben érdekelt Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) kanadai-román bányavállalat mindössze egy bemutató tervet nyújtott be a tárcához. A beruházó egyben kérvényezte a környezetvédelmi engedélyeztetési folyamat megkezdését. A feltehetően hosszadalmas eljárás első lépéseként nemzetközi szakértői grémium véleményezi a tervezetet. Ezután a tárcának ki kell dolgoznia a környezeti hatástanulmány elkészítéséhez szükséges útmutatót. Ennek alapján kell majd az RMGC-nek elkészítenie a hatástanulmányt.

Mivel rendkívül összetett tanulmányról van szó, benyújtása nincs határidőhöz kötve, így elkészítése akár több hónapig is eltarthat. Miután a hatástanulmányt az érdekelt fél benyújtotta, megkezdődhet a terv nyilvános vitája. Sulfina Barbu szakminiszter a közelmúltban kijelentette: Románia az eljárás során tiszteletben tartja az EU vonatkozó előírásait. Eredmény az év vége felé várható.

Egyesek szerint a döntés elodázásának egyik oka, hogy addigra véglegesen lezárt kérdés legyen az ország 2007. évi csatlakozása az Európai Unióhoz. A Nagybánya környékén elterülő 17 derítő közül egyébként bármelyik, bármikor okozhat a 2000. januári tiszai katasztrófához hasonló balesetet – teszi hozzá a Népszabadság. (népszabadság/erdélyi riport)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS