2022. január 28. péntekKároly, Karola
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Patrubány: csak zsidót sérthet a zsidózás, magyart nem

2005. március 10. 15:45, utolsó frissítés: 15:45

Eörsi azt kapta Erdélyben, amit megérdemelt – mondta ma Patrubány Miklós MVSZ-elnök Kolozsváron, a Magyar Ifjúsági Tanács (MIT) székházában tartott könyvbemutatón.


Patrubány civilizáltnak és demokratikusnak nevezte a Bocskai Házban lezajlott tüntetést és kifejtette: minden politikusnak volt már része tiltakozó akcióban, ezek azonban az illető politikus tevékenységére irányították a figyelmet, nem pedig a véleményüket kifejező tüntetőkre. Ugyanakkor elmondta: a BBTE épületében tartott, első előadáson a hallgatók legkevesebb öt ízben érték hazugságon Eörsit, akinek csak annyi kifogása volt, hogy „ezt nem így szokták mondani”.

Az MVSZ-elnök elmondta: az internetről letöltött hangfelvételek nem tartalmaztak antiszemita motívumokat. Ha el is hangzott az bekiabálás, hogy „menjenek a Gázai övezetbe tárgyalni”, akkor sem volt releváns, mivel egy egyéni, elszigetelt hang volt, amit nem erősített fel senki.

Patrubány a következőkben így nyilatkozott: „én nem tudom, hogy Eörsi Mátyás zsidó vagy nem zsidó. Tehát aki azt állítja, hogy ez a mondat antiszemita, az azt állítja, hogy Eörsi Mátyás zsidó. Ugyanis egy magyar embert nem lehet megsérteni azzal, hogy az arabokat szidják, egy arabot sem azzal, hogy a magyarokat szidják. Egy magyart akkor lehet megsérteni, ha a magyarokat szidják. Egy zsidót akkor lehet megsérteni, ha a zsidókat szidják.” (tudósítónktól)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS