2020. szeptember 23. szerdaTekla
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az utóbbi évtizedek legnagyobb áradását okozta a hirtelen tavasz

2005. március 21. 11:37, utolsó frissítés: 11:37

Az utóbbi évtizedek legnagyobb áradásával küzdöttek a hétvégén az Olt és a Maros mentén fekvő Hargita megyei települések. Az enyhe időjárás okozta gyors hóolvadás miatt megduzzadtak a patakok, az Olt és a Maros megáradt, több ezer hektár termőföldet, több száz háztartást öntött el, akadályozta a közlekedést.

Nagy anyagi károkat okozott a hóolvadás Arad, Fehér, Kolozs, Brassó, Kovászna, Dolj, Gorj, Hunyad, Mehedinţi, Maros, Szeben és Valcea megyében is, ugyanakkor több európai országban is magas szintű árvízkészültséget léptettek életbe.

A Kolozs megyei prefektúra sajtóosztályának vasárnapi tájékoztatása szerint március 17–20. időszakban 2500 hektár földterületet öntött el az ár. A folyók, patakok megemelkedett vízszintje a legnagyobb kárt a Szamos menti településeken okozta. Désen például 140 háztartást öntött el a víz a Désakna lakónegyedben, Szamosújváron 1500 hektár szántóföldet árasztott el a víz. Szombaton Kolozs megyében hat település maradt áram nélkül, ugyanis 13 transzformátorállomásnál üzemzavart jeleztek. A megduzzadt vízfolyások több Kolozs megyei utat elárasztottak: továbbra sem lehet közlekedni Dés környékén és Szunyogszegen.

Szilágy megyében a vízügyi hatóságok jelentése szerint pénteken nem csak a Szamos és a kisebb patakok vízszintjének emelkedése okozott gondot, hanem a rengeteg szemét és pillepalack mennyisége, amelyet a víz sodort Kolozs megyéből a szomszédos régióba, és már-már eltorlaszolták a hidak alatti részeket. A hivatalos jelentések szerint a Szamoson vasárnapra már tetőzött az árhullám, és némileg csökkent a víz szintje, de a védelmi hatóságok továbbra is folyamatos ügyeletet tartanak. (szabadság/hargita népe)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS