2023. december 6. szerdaMiklós
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Nem kapott szót a Fekete március egyik okozója az emlékrendezvényen

2005. március 21. 15:24, utolsó frissítés: 16:41

A Fekete március idején is aktív volt a titkosszolgálat Marosvásárhelyen. Ezt Ioan Judea nyugalmazott mérnök ezredes ismerte el, aki 15 évvel ezelőtt a városi tanács elnöke volt, tegnap pedig botrányt keltő módon fel akart szólalni a pogrom évfordulójára szervezett megemlékezésen.


A megemlékezõ rendezvény résztvevõi döbbenten fedezték fel a közönség soraiban helyet foglaló Ioan Judea tartalékos ezredest és Vasile Suciu egykori rendőrezredest. Hatalmas felháborodást okozott, és majdnem botrány tört ki, amikor Judea szólni kívánt az egybegyűltekhez. A városi tanács akkori elnökét végül nem engedték szóhoz jutni.

Az eseményeken jelen lévő Kerekes Károly parlamenti képviselő így kommentálta az incidenst: "Ennek a két személynek a jelenléte minden elképzelést felülmúl, jelenlétük nemkívánatos. Ugyanis ez a két személy kétségkívül az események hátterében állt, ki is mondhatjuk nyugodtan, hogy szervezői voltak az eseményeknek – jelentette ki Kerekes Károly. - Most úgy akartak fellépni, hogy elmagyarázzák azt, hogy ők meg akarták akadályozni az akkori eseményeket. Ezt nagyon sokan tudják, hogy nem így volt, tehát kifütyülték őket, nem engedték, hogy megszólaljanak. Persze ez nem egy demokratikus eljárás volt, de érthető a jelen esetben, hiszen fő bűnösei voltak, véleményem szerint, az akkori marosvásárhelyi eseményeknek. Ilyen szemszögből nézve a dolgokat, jogos volt a felháborodás – fogalmazott az RMDSZ egykori elnöke.

Judea ezt követően nyilatkozott a Duna Televíziónak, és elismerte: a szekuritáté a márciusi események idején is működött."Én mint a városi tanács elnöke, nem szüntettem meg a titkosszolgálati szerveket, amelyek azelőtt léteztek. December 26-án azt mondtam nekik: "Ti az országot és a népet szolgáltátok az eskütökhöz híven. A vezetőség megváltozott, aki nem akarja továbbra is szolgálni az országot és a népet - ahogyan megesküdött -, az szabad." Senki nem távozott. Akkor kiadtam a parancsot, hogy lássák el feladataikat és teljesítsék kötelességüket. Én minden reggel hét órakor megkaptam a szigorúan titkos jelentést a marosvásárhelyi rendőrség parancsnokától" – fejtette ki Ioan Judea. (duna televízió/mro)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS