2020. szeptember 30. szerdaJeromos
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A romániai magyar műemlékek restaurálásáról tárgyalt Bozóki és Musca

2005. március 23. 10:53, utolsó frissítés: 10:53

Informális megbeszélést folytatott Bozóki András magyar kulturális miniszter román kollégájával, Monica Octavia Muscával tegnap Budapesten – közölte a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma az MTI-vel. A baráti hangulatú eszmecserén Bozóki András a hivatalát január óta betöltő román kulturális és vallásügyi miniszternek azt mondta: Magyarország érdekelt Románia mielőbbi EU-csatlakozásában, és ezt a magyar fél a maga eszközeivel messzemenően támogatja.

Muca támogatásáról biztosította magyar kollégáját a sepsiszentgyörgyi fiókintézet megnyitását illetően. A felek egyetértettek: ennek érdekében mielőbb szükséges aláírni a kulturális intézetek működését szabályozó egyezményt, továbbá a kulturális együttműködést tartalommal megtöltő kulturális munkatervet. E megállapodásokat a két tárca – lehetőség szerint – az őszre tervezett közös magyar–román kormányülésig aláírásra előkészíti.

Monica Musca fontosnak nevezte a román Gozsdu Manó (Emauel Gojdu) szellemiségét ápoló magyar–román közalapítvány helyzetének rendezését. A román miniszter együttműködést kezdeményezett a romániai magyar műemlékek megóvása és restaurálása érdekében, és ígéretet tett arra, hogy azokról a közeljövőben listát állítanak össze. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS