2020. november 1. vasárnapMarianna
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Boc: Nem áll le a sztrádaépítés

2005. március 29. 14:57, utolsó frissítés: 14:57

Nem áll le az észak-erdélyi autósztráda-projekt – jelentette ki tegnapi sajtótájékoztatóján Emil Boc kolozsvári polgármester. Az építkezés folytatódik, nem áll le, a projektet nem fagyasztjuk be – mondta a PD ideiglenes elnöke, aki kifejtette: teljes erejéből támogatja a tervet.

Korábban a miniszterelnök azt fejtegette, hogy az észak-erdélyi autósztráda építésére annak függvényében fordítanak pénzt, hogy mennyi marad az államnak a negyedik páneurópai folyosóra fordított támogatások után. Tariceanu az Európai Unió álláspontjával indokolta kijelenését, mivel a közép- és kelet-európai országok fejlődése szempontjából elsődleges a Bukarest-Pitesti-Nagyszeben-Lugos-Arad-Temesvár folyosó.

Emil Boc szerint nem szükséges azon vitatkozni, melyik autósztráda építése élvez elsőbbséget, mivel a páneurópai folyosó költségeinek fedezése biztosítva van, de ígéretet tett, hogy a témát megvitatják a PNL-PD szövetség keretében. Ugyanakkor elmondta: a kormánynak módot kell találnia annak a 91 millió eurónak a kifizetésére, amellyel az amerikai Bachtel vállalatnak tavalyról tartozik a Brassó-Bors autópályán végzett munkálatokért. Boc szerint a munkálatokat a választások miatt a korábbi kormány túl hamar elkezdte, anélkül, hogy fedezete lett volna azok kifizetésére.

Boc beismerte: nehéz lesz előteremteni a pénzalapokat, hiszen az Európai Fejlesztési Bank a múlt héten jelezte: nem támogathatja a sztrádaépítést, mivel a Bechtel árverés nélkül kapta meg a 2,2 milliárd euró értékű szerződést, amelynek értelmében 2012-re kellene elkészüljön a 415 km-es autópálya. (adevarul)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS