2020. szeptember 23. szerdaTekla
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az EP külügyi bizottsága jóváhagyta Románia csatlakozását

2005. március 30. 16:52, utolsó frissítés: 16:53

Az Európai Parlament külügyi bizottsága szerdán óriási többséggel jóváhagyta, hogy Románia és Bulgária 2007. január elsején csatlakozzon az unióhoz. A bizottság azonban párhuzamosan határozatot fogadott el azt sürgetve, hogy a két ország tényleges belépéséig még legyen beleszólása a csatlakozási folyamat ellenőrzésébe. Románia tagságát a brüsszeli szavazáson a bizottsági képviselők 59 igen és 2 nem szavazattal támogatták, 9 tartózkodás mellett, míg Bulgáriáé 71 igen szavazatot kapott egy tartózkodás mellett, nem voks nélkül.

A lépéssel szabaddá vált az út azelőtt, hogy az Európai Parlament április 13-án megszavazza a két állam felvételét. Két héttel ezt követően lehet majd a csatlakozási megállapodásokat aláírni, illetve ratifikálásra benyújtani az uniós tagállamok kormányaihoz.

A csatlakozási szerződés tervezetében szerepel az a speciális védzáradék, amely lehetővé tenné a tagjelölt állam csatlakozásának elhalasztását egy évvel, 2008. január 1-jére, ha egyértelmű, hogy az érintett ország számos fontos területen nem teljesíti a csatlakozási feltételeket 2007. január 1-jén. A záradék esetleges alkalmazására az Európai Bizottság javaslatára a külügyminiszteri tanács jogosult. (nol/gazdasági rádió/mtv híradó)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS