2020. szeptember 30. szerdaJeromos
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Verespatakról is tárgyalt a magyar-román környezetvédelmi bizottság

2005. március 31. 16:11, utolsó frissítés: 16:11

Tegnap és ma tartotta ülését az a magyar-román ad hoc szakbizottság, mely a határokon átterjedő hatású létesítmények és tevékenységek felmérésére és vizsgálatára alakult – tájékoztat a magyar környezetvédelmi tárca közleménye. A bizottság működését a magyar környezetvédelmi helyettes államtitkár és a román államtitkár felügyeli, munkájában azonban – magyar részről – a belügyi, a gazdasági és a földművelésügyi minisztérium képviselői is részt vesznek.

A testület különös figyelmet fordít a tervezett verespataki projektre, amelynek megvalósítását Magyarország továbbra sem támogatja – írja a Magyar Nemzet online kiadása. A környezetvédelmi és vízügyi minisztérium korábban mintegy hatvan, elsősorban a bányászati tevékenység hatásaival és kockázataival kapcsolatos kérdést fogalmazott meg a hatásvizsgálati eljárásához. Az ad hoc bizottság alakuló ülésén a román fél arról tájékoztatott, hogy a magyar javaslatokat figyelembe veszik a hatásvizsgálati eljárás lefolytatásakor.

A két ország között egyetértés született egy független nemzetközi szakértői csoport (EU tagországok, magyar és román szakértők) felállításáról is a környezeti hatásvizsgálati dokumentáció elemzésére, ám ennek szervezeti, gazdasági feltételei további vizsgálatokat igényelnek. A román fél felajánlotta, hogy májusban vagy júniusban helyszíni bejárást szervez Verespatakon a magyar szakembereknek.

Megállapodás született arról is, hogy a felek szabályzatokat készítenek elő a határon átterjedő balesetek megelőzésével, elhárításával, valamint a balesetek esetén történő kölcsönös segítségnyújtással kapcsolatosan. Az ad hoc bizottság tagjai megvizsgálták a múlt évben, valamint a közelmúltban a Tisza és Szamos folyókon bekövetkezett kommunális hulladékszennyezéseket. Elhangzott: a felek külön figyelmet fognak fordítani az ilyen jellegű szennyezések megelőzése és kezelése lehetőségeire – áll az MNO által idézett közleményben. (mno)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS