2020. aug. 12. szerdaKlára
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Erdély harangszóval, Markó közleményben emlékezik a pápára

2005. április 04. 14:14, utolsó frissítés: 14:14

Harangzúgással, szentmisékkel, imádsággal emlékeznek a pápára Erdélyben. Jakubinyi György érsek az elhunyt II. János Pál temetésével kapcsolatban elrendelte: a temetés napjáig a főegyházmegye minden templomában reggel, délben és este öt-öt percig húzzák meg a harangokat, a temetés napján pedig tíz percig harangozzanak.
Markó Béla az RMDSZ és a romániai magyarság nevében közleményben fejezte ki mély titszeletét II. János Pál pápa emléke előtt. "II. János Pál pápa korunk meghatározó személyisége volt: halálával nemcsak a keresztény világ, hanem az egész emberiség egyik legjelentősebb szellemi vezetőjét veszítettük el. Munkássága, személyes életútja rendkívül fontos volt az erdélyi magyarság számára is. Mindvégig felemelte szavát az elnyomás, a diktatúrák ellen: személyes példája a legnehezebb elnyomásban is azt hirdette számunkra, hogy a szellem szabadságát semmilyen rendszer nem gyűrheti le, bebizonyította, hogy az igazi lelki-erkölcsi értékek előbb-utóbb győzedelmeskednek" – áll Markó közleményében.

Az RMDSZ elnöke személyes élményeit is felelevenítette: "A II. János Pál pápával való találkozásomkor személyesen is meggyőződhettem, hogy milyen nagy figyelemmel követte a mi sorsunkat is, és magatartása a közösséggel szembeni felelősséget, az emberi, keresztényi értékek rendíthetetlen képviseletének fontosságát erősítette meg bennem is." (rmdsz tájékoztató/szabadság)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS