2021. január 22. péntekVince, Artúr
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Az MVSZ lemondatná Tabajdit és Szent-Iványit, támadja Némethet

2005. április 05. 16:14, utolsó frissítés: 16:14

A Magyarok Világszövetsége (MVSZ) lemondásra szólítja fel Szent-Iványi István (SZDSZ) és Tabajdi Csaba (MSZP) európai parlamenti képviselőket - közölte Patrubány Miklós, a szövetség elnöke az MTI-vel hétfőn.


Patrubány állítása szerint az Európai Parlament külügyi bizottságának március 29–30-i ülésén, amelyen a Románia és Bulgária csatlakozási folyamatáról szóló jelentéseket fogadtak el, nem magyar képviselő, hanem egy dél-tiroli nyújtotta be az erdélyi magyarság és a Székelyföld autonómia-törekvéseire vonatkozó igényt, és emiatt kellene lemondania a két képviselőnek. Ismertetése szerint a két képviselő nem támogatta az erdélyi magyarság autonómia-törekvésének utat nyitó indítványt, ráadásul nem magyarul szólaltak fel, miközben az Európai Parlamentben az is hivatalos nyelv.

Az MVSZ ugyanakkor döbbenetesnek tartja, hogy a magyar országgyűlés külügyi bizottsága egyetlen kérdést vagy észrevételt sem fűzött a Románia 2007-es európai uniós csatlakozásáról szóló szerződéshez. Patrubány szerint emiatt különös felelősség terheli Németh Zsolt (Fidesz) bizottsági elnököt, akit korábban a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) levélben kért fel az erdélyi magyar autonómia-törekvések támogatására. Emiatt az MVSZ arra szólítja fel a képviselőt, hogy mulasztását elismerve kövesse meg a Székely Nemzeti Tanácsot és az erdélyi magyarokat.

Szent-Iványi István az MTI-nek úgy nyilatkozott, hogy azt az indítványt, amely ténylegesen tartalmazza az autonómia elvét, nem kis részben az ő és Tabajdi Csaba felszólalása következtében fogadták el. A dél-tiroli képviselő javaslatát senki sem fogadta el az Európai Parlamentben – tette hozzá. Közölte: ő angolul, Tabajdi Csaba pedig franciául szólalt fel, mivel azt szerették volna, minden képviselő értse meg, és ne tolmácsolás útján legyen kénytelen követni az elhangzottakat. "Itt egy teljes tudatos ferdítés folyik, és lehet, hogy inkább annak kellene a lemondáson elgondolkoznia, aki ilyeneket állít" – idézi a képviselőt az MTI.

Németh Zsolt az MTI-nek elmondta, hogy módosító javaslatot nyújt be. "Bár valóban támogatom a román csatlakozást, ugyanakkor a fenntartásaim ebben a módosító javaslatban fognak tükröződni" – közölte a politikus. Németh tiszteletben tartja a Székely Nemzeti Tanács véleményét, ugyanakkor emlékeztetett arra, hogy minden erdélyi álláspontot figyelembe kell venniük a döntéshozatalnál. (szabadság/mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS