2020. aug. 12. szerdaKlára
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Elfogadták a közösségi ingatlanok visszaszolgáltatásának törvényét

2005. április 06. 13:34, utolsó frissítés: 13:34

Az államosított ingatlanjaik visszaszolgáltatására jogosult nemzeti kisebbségek választhatnak az épületek természetbeni visszaszolgáltatása és az értékpapírok, illetve részvények formájában történő kárpótlás között. Az ingatlanokat jelenleg használó intézmények a visszaszolgáltatás előtt öt évig bérleti díjat fizetnek a korábbi tulajdonosnak. A kormány csütörtöki ülésén fogadta el a nemzeti kisebbségek közösségei ingatlanjainak visszaszolgáltatásáról szóló 1999. évi 83-as sürgősségi rendelet alkalmazási szabályait.

A szabályok kiegészítik a vonatkozó törvényes rendelkezéseket és kibővítik a különleges visszaszolgáltatási bizottság hatáskörét: a testület megoldhatja a visszaigénylési folyamat adminisztratív szakaszát, dönthet az elkobozás jogosságáról. Az alkalmazási szabályok csak az 1940. szeptember 6. és 1989. december 22. között jogtalanul elkobozott ingatlanokra vonatkoznak. A kormány által elfogadott szabályok kétfajta kárpótlást tesznek lehetővé az oktatási, kutatási, egészségügyi célokra használt ingatlanok, a törvényesen bejegyzett politikai pártok, diplomáciai képviseletek, a nemzetközi szervezetek képviseletei által székházként használt épületek jogos tulajdonosai számára: a visszaigénylők választhatják az épület természetbeni visszaszolgáltatását – ebben az esetben, az ingatlan eddigi rendeltetése még öt évig megmarad, a tulajdonos pedig adómentességet élvez és bérleti díjat kap –, illetve a kárpótlást, a 2001. évi 10-es törvény alapján. A kárpótlás történhet részvények vagy értékjegyek, illetve pénzösszegek formájában.

A rendelkezések csak azokra az ingatlanokra és hozzájuk tartozó telkekre vonatkoznak, amelyek az 1999. évi 83-as sürgősségi rendelet érvénybe lépésének időpontjában fizikailag léteztek. A kültelkeken álló ingatlanokra más törvények és különleges visszaszolgáltatási szabályok érvényesek. Az ingatlanok értékét szakértői becslés útján állapítják meg a piaci árak alapján. A visszaigénylések elbírálása 60 napon belül történik, ha a benyújtott dokumentáció teljes. Az érintett közintézmények indokolt esetben kérhetik az ingatlan rendeltetésének megtartását, ebben az esetben a kormány dönt a természetbeni visszaszolgáltatás, illetve a kárpótlás között.

Az RMDSZ tájékoztató megjegyzi: többek között az Erdélyi Múzeum Egyesület, az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület és az Erdélyi Kárpát Egyesület is visszakaphatja egykori ingatlanjait, és ebbe a kategóriába tartozik a bukaresti Petőfi Ház és a temesvári Magyar Ház is. (mediafax/népújság/rmdsz tájékoztató)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS