2021. január 22. péntekVince, Artúr
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Bálint-Pataki: meghétszereződött a határon túli magyarok támogatása

2005. április 06. 13:49, utolsó frissítés: 13:49

Meghétszereződött 1992 és 2005 között a határon túli magyaroknak nyújtott támogatások összege – mondta a hét elején Csíkszeredában Bálint-Pataki József, a Határon Túli Magyarok Hivatalának (HTMH) elnöke, cáfolva a magyarországi támogatások visszaesésére vonatkozó állításokat. Az MTI-nek adott nyilatkozatában a tisztségviselő kifejtette, hogy mára már hatékony, átlátható támogatáspolitika alakult ki a határon túli magyar közösségek megsegítésére. A határon túli magyarság, ezen belül pedig a magyar anyanyelvű oktatás támogatása nemzeti ügy – hangsúlyozta Bálint-Pataki József, aki szerint ennek megítélésében nem lehet különbséget tenni a különböző kormányok között.


A HTMH elnöke Csíkszeredában előadást tartott a felsőoktatás és a kutatás területét átfogó magyarországi támogatások felhasználásáról szóló szakmai konferencián. A rendezvény házigazdája a Sapientia – Erdélyi Magyar Tudományegyetem (EMTE) volt. A konferencián Bálint-Pataki József számadatokkal cáfolta a magyarországi támogatások visszaesésére vonatkozó állításokat.

A konferenciát megelőző sajtótájékoztatón Berényi Dénes akadémikus, a Magyar Tudományos Akadémia Magyar Tudományosság Külföldön Elnöki Bizottság alapító elnöke ismertette a sajtó munkatársaival a külföldi magyar tudományosság helyzetével kapcsolatos kutatás eredményeit. A felmérő munka során számba vették a felsőoktatás és a tudományos kutatás területén a magyar állami költségvetésből kiutalt támogatásokat.

A vizsgált időszakban (1990-2000, illetve részben a 2002-ig terjedő periódusban) 12 milliárd forint került a környező országokba a felsőoktatás és kutatás támogatására, ez az összeg az összes támogatás mintegy 15%-a – hangoztatta az előadó. A kutatás eredményei szerint a magyarországi felsőoktatási intézmények kihelyezett tagozatai sikeresek voltak, de tartalékaik mára kimerültek. A vizsgálat rávilágított arra is, hogy a határon túli régiókban általában biztosított az egyetemi oktatói és kutatási utánpótlás. A kutatás szerint – fogalmazott az előadó – a magyarországi támogatáspolitika jelenlegi formájában elavult, ezért tartalmában és szerkezetében egyaránt reformra szorul. (mti/szabadság)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS