2020. aug. 5. szerdaKrisztina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Módosultak a Communitas Alapítvány testületei

2005. április 06. 16:42, utolsó frissítés: 16:42

Mivel a Communitas Alapítvány 13 tagú kuratóriumának öt tagja miniszteri vagy államtitkári kinevezést kapott, az összeférhetetlenség miatt átalakult a magyar közösségnek szánt román költségvetési támogatásokat elosztó alapítvány összetétele. Markó Béla volt kuratóriumi elnök mellett Borbély László, Nagy Zsolt, Winkler Gyula, Kötő József és Porcsalmi Bálint távozott a kuratóriumból, amelynek irányítását Takács Csaba ügyvezetõ elnök vette át – számol be a Krónika.

Az RMDSZ ügyvezetõ elnöksége javaslatára a testület Veress Emőddel és Lakatos Andrással egészült ki. Idén a sporttevékenységek támogatása számít újdonságnak az alapítvány működésében. Pályázni lehet nemzetközi tornákon való részvétel utazási költségeinek a részleges megtérítésére, valamint országos szintű iskolai sport- és szabadidős rendezvények támogatására. A Borbáth István Ágostonból, Mihály Bélából, Borbély Károlyból, Bodor Lászlóból és Basilides Csabából álló sport szaktestület 700 millió lejes keret elosztásáról dönt.

A Communitas által a Krónika rendelkezésére bocsátott adatok szerint a sajtószaktestületben Csép Sándor és Papp Sándor Zsigmond helyét Ambrus Attila és Szűcs László vette át, a könyvkiadási pályázatokat elbíráló testületbõl lemondott Domokos Géza, Kovács András Ferenc és Selyem Zsuzsa helyére Horváth Andor, Balázs Imre József és Fekete Vince került. A legnagyobb mértékben az ifjúsági szaktestület alakult át – ebben Asztalos Csaba, Korodi Attila, Szabó Ödön és Porcsalmi Bálint helyét Deák Ferenc, Becze István, Szabó József és Bodor László vette át. Az ösztöndíjbizottságból és az utazási támogatásokat elbíráló testületből Kötő Jószef és Nagy Zsolt távozott, kibõvült viszont a művelődési szaktestület, amelybe felvették Kovács Leventét.

A Communitas Alapítvány idei költségvetése 58,52 milliárd lej. Takács Csaba elmondta a Krónikának: a sport mellett a magyar házak létesítésének a programját kezelik prioritásként 2005-ben, az utóbbi pályázatait az alapítvány kuratóriuma bírálja el. Emellett 1,2 milliárd lejt különítettek el egyes művelődési egyesületek normatív támogatására. A pályázati felhívások az RMDSZ honlapján találhatóak, a legtöbb beküldési határidő a napokban jár le.

A szaktestületek által 2005-ben elosztandó pénzkeretek: sajtó: 5,2 milliárd lej, könyvkiadás: 3 milliárd lej, művelődés: 3 milliárd lej, ifjúság: 2,5 milliárd lej, szórvány: 3 milliárd lej, alkotói ösztöndíjak: 1,4 milliárd lej, utazás: 700 millió lej, sport: 700 millió lej. A szaktestületi támogatások összértéke tehát – a Krónika információit alapul véve – 19,5 milliárd lej. (krónika)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS